DIJETE ZA ISHRANU KOJA SMANJUJE NADUTOST

1. Jesti manje a češće!

2. Unos tečnosti: dnevno 2-3 litra tečnosti ˙(malo zaslađen čaj, obična voda i bisri sok od jabuke).

3. Maksimalno smanjiti unos hleba bilo koje vrste. Dozvoljen je jedan sendvič za doručak ili parče hleba namazano džemom. Uz ručak umesto hleba pojesti porciju pirinča uz glavno jelo. Nije dozvoljen unos proizvoda od lisnatog testa, bureka, masnih pita i gibanica. Dozvoljene su špagete (makarone) i tortilja testo, kao i proja i kačamak, takođe i grisine i perece.

4. Meso: najviše da bude zastupljeno belo meso (piletina, ćuretina) i bela riba spremljeni na teflonu, roštilju ili u rerni (dakle, bez prženja u ulju i pohovanja). Pored toga može jagnjetina i teletina (svinjsko meso NE).

5. Mlečni proizvodi: izbegavati sveže mleko. Dozvoljeno je kiselo mleko, jogurt, mlad sir, manje masan kačkavalj, pavlaka sa najnižim procentom masti, voćni jogurt.

6. Povrće: dozvoljeno je svo kuvano i bareno povrće na vodi i na paro ili u rerni (npr. krompir), izuzev kuvanog kupusa , graška i pasulja. Od svih salata najbolja je mlada (zelena) salata začinjena po želji. Ostalo povrće u salatama može da bude zastupljeno u manjoj količini , ali oljušteno (npr. paradajz). Svež krastavac i cveklu treba izbegavati.

7. Voće: što više unositi voće u obliku kompota ili manje količine svežeg, oljuštenog voća. Krušku izbegavati i svežu i kao kompot. Dozvoljena je jedna banana dnevno.

8. Slatkiše izbegavati. Oni su najodgovorniji za nadutost. Dakle, ne jesti torte i kolače, niti veće količine džema i pekmeza. Ne jesti čokolade, čokoladne štanglice (Mars, Snickers i slično).

9. Nisu dozvoljeni kikiriki, badem, orasi, indijski oras, suve smokve.

10. Hrana koju jedete treba da bude normalno začinjena ( LJUTO NE) i ukusna (nikako bljutava).

11. Neophodna je umerna fizička aktivnost tokom dana, npr. brza šetnja u dužini od 5 km po ravnom ili kraće po brdovitom terenu (ukoliko nema organskih smetnji za ovu preporuku).